به گزارش جام جم آنلاین از پایگاه خبری تحلیلی رادیو گفتوگو، برای شناخت جامعه باثبات باید دید آیا مرکز متشکل از نخبگان دارای منشأ اجتماعی یا برخاسته از بخشهای مختلف است. آیا هر کدام سازمانها و قواعد خاص خود را دارند یا خیر، آیا نخبگان بسیار منضبط و سازمان یافتهای وجود دارند که ایئولوژی خاصی آنها را در مسسیر خواستههای جامعه هم بسته می سازد، آیا نخبگان برای ایجاد طبقه ای از روشنفکران که اجماع نظر از کشور را به نمایش می گذارند تلاش می کنند؟.
هر چند دموکراسی زمینه مشارکت مردمی را در جامعه فراهم میکند اما از ظرفی باعث تداوم سلطه نخبگان بر توده ها می شود، زیرا این نخبگان هستند که از شیوه های مختلف به عنوان تصمیمساز و تصمیمگیران و الکوسازان در فعالیت های مهم جامعه برگزیده می شوند و ایده های خودشان را در حوزه اجتماع جامه عمل می پوشانند.
به همین منظور برنامه «ساعت بیست و چهار و یک دقیقه» با حضور دكتر علیرضا داودی(كارشناس مسائل رسانه و علوم شناختی) و دکتر محمد باقر بیات، رتبه اول دانشگاه علامه طباطبایی و دکترای مدیریت انرژی به موضوع نخبگان و توان شناختی و نخبگان و بحران میپردازد.
تشریح رابطه شناختی جامعه، فضای مفهومی و حضور نخبگان
دكتر علیرضا داودی، كارشناس ارشد رسانه و علوم شناختی پیرامون نخبگان و توان شناختی و نخبگان و بحران گفت: در رابطه متقابل نخبگان و بحران، مکانیسمی وجود دارد که از آن تحت عنوان شناخت نخبه از بحران و شناسایی نخبگان برای حل بحران یاد می شود.
وی افزود: بر اساس مؤلفه هایی از جمله متغیرهای وابسته، مستقل و متصل که این رابطه شناختی را معرفی می کند، شکل دهی نخبه در مسیر تکامل دارای اهمیت است و در واقع متغیرهای متصل میتوانند بسیاری از مدلول ها را شکل دهند.
كارشناس ارشد رسانه اظهار کرد: اگر بحران را دال مرکزی در نظر بگیریم، رفتار نخبگان و نحوه ارتباطات متفاوت می شود لذا رابطه نخبگان و بحران اهمیت دارد.
وی با بیان اینکه سیاه چاله بر اساس تعریف ذهنیت عمومی، فضای پر از ابهام و ایهام است که قابلیت روشن کردن ندارد افزود: دو موضوع نقش نخبگان در میزان کنترل نزدیک شدن جامعه به سیاهچالهها و کنترل سیاهچالهها برای بزرگ نشدن اهمیت دارد.
این کارشناس علوم شناختی ادامه داد: مهندسی شناختی برای ایجاد فضای مطمئن و پاک تا جامعه وارد مفهوم بحران بزرگ نشود کارکرد دارد، البته موجهای کوچک موجب ایجاد بازتعریف در همه ساحات میشوند اما اگر ارتفاع بحران از سطح قاعده تحمل جامعه خارج شود خطرناک است.
وی با اشاره به این مطلب که رابطه شناختی سهگانه جامعه، فضای مفهومی و میزان حضور نخبگان در تنظیم این رابطه در جامعه دخیل است افزود: باتوجه به مهندسی اجتماعی، پذیرش جامعه و قدرت نخبگانی در میزان کنترل سیاه چاله برای نبلعیدن جامعه اهمیت دارد تا جامعه وارد بجران بزرگ نشود.
داوودی تصریح کرد: اگر جامعه به جمع بندی برسد که وارد بحران شده و نخبه نیز دانست که باید جامعه را خارج کند این سؤال مطرح می شد کدام مدل مطمئن ترین مدل برای هم فهم شدن این دو بخش برای عبور از بحران بزرگ است؟ تمام این موضوعات به ضریب شناخت باز می گردد.
وی افزود: نخبه اگر عمق سیاه چاله را نداند و جامعه نیز میزان خسارت ورود به این حوزه را درک نکند و این دو با هم رابطهای به منظور خروج از بحران نداشته باشند، با جامعه ای روبرو هستیم که با شتاب به سمت سیاه چاله حرکت می کند.
كارشناس ارشد رسانه ضمن اعلام این مطلب که میزان اهتمام مدیریت بحران در هر جامعه ای به میزان و ضریب و قدرت جامعه در ساختن ابزارها قبل از بحران و شرایط عادی بستگی دارد خاطرنشان کرد: تفکیک بین ساختن، پرورش، بزرگ کردن و جانمایی حقیقت نخبه به جای افراد تقلبی که به نام نخبه، سلبریتی و لیدر برجسته شدند اولین نقطه شناخت جامعه است.
وی افزود: در حوزه شناختی تغییر پاردایم، جامعه را دچار بحران میکند و به موارد بیارزش، جایگاه طلاگونه میدهد و طلای واقعی که در اختیارش است را با تعبیر خاک از دور معاملات خارج میکند.
این کارشناس علوم شناختی گفت: مهندسی شناختی که منجر به ایجاد اختلال در نظامنامه محاسباتی جامعه میشود، خود بحران است و در این فرایند مصرف بیشتر، پول و تجملات دنیا ارزش شده و کمک کردن به مردم کار بیهوده تلقی میشود.
وی با بیان اینکه سطوح نخبگانی در این فرایند همین بحران را تئوریزه کرده و با مفهومی به نام بحرانهای تئوریزه شده روبرو هستیم افزود: از دشمن توقع ایجاد بحران داریم ولی میزان فرایندی که خودساخته است که در ذات خودش، بحرانساز است ضربه زننده خواهد بود.
داوودی اظهار کرد: شناخت از محیط به نسبت مسیر به انضمام نتایجی که قابل تسری است یعنی خروج از مرحله پذیرش اختلال محاسباتی و جامعه ای که بتواند از این مرحله خارج شود، جامعه نخبگانی است لذا محصول محیط نخبگانی، پرورش نخبه است البته جامعه نخبگانی را نخبگان باید پایه ریزی کنند.
وی افزود: مفهوم سیستم و تفکر سیستمی این را می رساند که در این عالم، مبارزه شناختی و مبارزه ادراکی به صورت خطی نیست.
قدرت نخبه به میزان توان مهندسی و شکل دهی در فضای عادی است
در ادامه نیز دکتر محمدباقر بیات، رتبه اول دانشگاه علامه طباطبایی و دکترای مدیریت انرژی پیرامون نخبگان و توان شناختی و نخبگان و بحران گفت: حرکت، الگو و یک ویژگی است که در تمام ذرات قرار دارد و الگوی حرکت در تمام ذرات ثابت است و این در فضای فیزیک، ستارهشناسی و جامعه معنادار است که تعریف نخبه در این فضا روشن می شود.
وی با اشاره به اینکه موجوداتی به نام سیاه چاله، ستاره و سیاره در منطومه ها داریم افزود: سیاه چاله فضای بازی را ترسیم میکند، ستاره ها در اینجا نقش پیشرونده دارند و برخی موجودات در مدار این ستارهها قرار دارند که سیاره هستند.
دکترای مدیریت انرژی اظهار کرد: بر همین اساس در جامعه اسلامی اهل بیت(ع) فضای بازی را در منظومه فکری شیعه تعریف میکنند که برخی در این فضا پیشتاز هستند و میتوانند مانند علما، جامعه را جهتدهی کنند و برخی نیز پیروان هستند.
وی با بیان اینکه پیشتازان نخبه هستند که نخبگان خاصیت لیدری دارند و میتوانند مانند جوشش سرچشمه سایرین را جهت میدهد افزود: بازیها در نظام ارزشی شکل می گیرد و برخی از این نظامها در حال تقابل و تنازع هستند.
رتبه اول دانشگاه علامه طباطبایی با اعلام این مطلب که در جهان بینی اسلام آزادی از قیود شیطان و عبودیت الله را مفهوم آزادی می دانیم ادامه داد: ذات چالش و بحران باعث طی کردن سیر تطوری جامعه میشود و در مدیریت بحران هر کسی نقش آفرینی دارد و تقابل نخبگان را شاهد هستیم.
وی افزود: در جامعه شناسی افرادی باید جهانبینی را تعریف کنند و اقدامات صحیح و اشتباه را تعریف و ممیزی بین حق و باطل باشند.
بیات با تشریح این موضوع که قدرت نخبه در مدیریت جامعه به میزان مهندسی و شکل دهی در فضای عادی است تصریح کرد: وقتی در فضای عادی غیربحرانی مهندسی ساختار جامعه صورت می گیرد در شرایط بحران نیز همان سلبریتی جامعه را در راستای نظام ارزشی خود مدیریت می کند.
وی افزود: کارگزار باید تعیین کند در شرایط عادی کسانی که مهندسی جامعه را با ابزاری انجام میدهد چه میزان ضریب دارند.
دکترای مدیریت انرژی خاطرنشان کرد: جامعه بر اساس ارزشهای اسلامی مانند نفی دنیاطلبی، آخرتخواهی و خداجویی شکل گرفته اما در الگوسازی صورت گرفته نخبگان کاملا در تضاد با نظام ارزشی فعالیت دارند و این نقطه ضعف ما است که این افراد نقش محوری دارند.
وی افزود: رابطه این الگوها با نظام ارزشی جامعه اسلامی «رابطه نانی» است و جایی که نان بهتری به این افرا دهد آنجا خواهند بود و «رابطه جانی» شکل نگرفته است.
رتبه اول دانشگاه علامه طباطبایی گفت: کارگزار جامعه و فردی که مسئول مدیریت جامعه است، در شرایط عادی نسبت و ضریبها را متناسب با نظام ارزشی عمل نمیکند و در شرایط بحران خودش را نشان میدهد، مثلا در فضای امروز جامعه مشخص است که صاحب نظران و دغدغه مندان مغفول بودند ولی بسیاری از افرادی که ارتباط منظمی با ارزش های اسلامی ندارند محوریت کار قرار گرفتند.
وی با بیان اینکه در حوزه علوم اجتماعی دارای اجتماع و جامعه هستیم افزود: در مبانی معرفت اسلامی و فلسفه گفته شده وقتی به موجودی نگاه می کنید بدانید که این موجود چیست، هدفش چیست، چه نسبتی با محبط دارد.
بیات اظهار کرد: اجتماع یعنی وقتی مجموعه ای از انسان ها کنار یکدیگر قرار می گیرند ولی جامعه وقتی شکل میگیرد که نظام فرهنگی واحدی را بپذیرد، روابط طولی و عرضی شکل بگیرد و به سمت هدف و منافعی حرکت شود که نخبگان در این جامعه محور هستند.
وی افزود: باتوجه به اهمیت متولیان در مدیریت و مهندسی هر جامعه باید به واسطه ابزارهای فرهنگی، قدرت و رسانه دائم مفاهیم مبنایی جامعه روشن باشد و باید بتوانیم در مهندسی نخبگان مطابق ارزشهای ذهنی جامعه انسانهایی که ذات و پتانسیل نخبگی دارند انتخاب و تجهیز کنیم و در شکلدهی نظم جامعه به اینها ضریب بدهیم.
دکترای مدیریت انرژی با اشاره به اینکه موضوع اقتصاد پس از جنگ جهانی دوم پلتفرم حکمرانی و کنترل دنیا شده است و نظام ارزشی برای کشورها تعریف شد و کشورها تقسیمبندی شدند ادامه داد: مدیریت دانش را در هسته مرکزی این تقسیم بندی قرار دادند، به برخی بازار مونتاژ و به برخی بازار مصرف را ارائه کردند.
وی افزود: اگر در نظام فرهنگی طرف مقابل حرکت نکنید عنصر نامطلوب تلقی میشوید و به صورت نرم مقابله میکند تا ناکارآمد جلوه دهد.
رتبه اول دانشگاه علامه طباطبایی تصریح کرد: اساس و تقابل در یک جامعه، حوزه شناختی است و بر اساس قرآن کریم شیطان نیز از روش قلب و معکوس کردن با انسان مقابله دارد.
برنامه ساعت بیست و چهار و یك دقیقه با بررسی تاریخچه علومشناختی و كاربردهای آن در حوزههای مختلف و شباهت و تفاوتهایی كه با حوزههای علوم روانی دارند، به بررسی شناسهها، شاخصها، تاكتیكها و تكنیكهای علومشناختی در حوزه سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و رسانه میپردازد. این برنامه دوشنبهها و چهارشنبهها ساعت ۱۶: ۰۰ به مدت ۶۰ دقیقه روی موج افام ردیف ۱۰۳. ۵ مگاهرتز تقدیم مخاطبان فرهیخته رادیو گفتوگو میشود.
شبكه گفتوگو را علاوه بر امواج رادیو میتوانید از طریق گیرندههای دیجیتالی، رادیو نما، اپلیكیشن ایران صدا و آدرس اینترنتی radiogoftogoo. ir نیز دریافت كنید.
همچنین علاقهمندان میتوانند از طریق شماره ۰۹۰۳۹۱۳۴۷۴۴ در پیامرسانهای مجازی و سامانه پیامكی ۳۰۰۰۰۱۰۳۵ با این برنامه و دیگر برنامههای رادیو گفتوگو در ارتباط باشند.
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
یک کارشناس روابط بینالملل در گفتگو با جامجمآنلاین مطرح کرد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد